Acasa Admitere Contact Informatii
           Limba
Select Language:


           Noutati
Actualizare! Prelungirea suspendarii cursurilor fata-in-fata, incepand cu 18.05.2020
publicat: 2020-05-17

#StămAcasă - Sfaturi privind mişcarea şi nutriţia
publicat: 2020-04-14


           Incearca si tu!

           Cine e online
Exista in mod curent, 26 vizitator(i).



Centru de Studii Braziliene





Centrul de Studii Braziliene
Universitatea Româno-Americană
Bd. Expozitiei, nr.1B, Bucureşti, Sector 1
Fax: +4-021-318.35.66 e-mail: [email protected]
Persoană de contact: Mihai STAN
tel: 0723917995

     




Primul eveniment organizat de Centrul de Studii Braziliene

Deschiderea Ciclului de Prezentari:
"Brazilia in imagini si cuvinte"


Evenimentul a avut loc vineri 16 ianuarie 2004 la sediul Centrului de Studii Braziliene.
Invitat de onoare a fost Excelenta Sa ambasadorul Ioan Bar, care a prezentat prima tema a ciclului: "Brazilia vazuta de un ambasador al Romaniei".
La acest eveniment au participat si doamna prof.univ.dr Ana Maria PREDA, doamna prof.univ.dr. Mihaela DINU si domnul Mihai STAN. Excelenta Sa a relatat mai multe aspecte politice, sociale si istorice legate de istoria si cultura braziliana.


Momente din cadrul deschiderii ciclului de prezentari



     
     




INAUGURAREA OFICIALA A CENTRULUI DE STUDII BRAZILIENE



Prof.univ.dr.Ion SMEDESCU si Excelenta Sa ambasadorul Braziliei Jeronimo Moscardo


Vineri, 28 noiembrie 2003, s-a inaugurat "Centrul de Studii Braziliene", în cadrul Universităţii Româno-Americane. La festivitate au participat: Excelenta Sa Jeronimo Moscardo, Ambasadorul Braziliei la Bucureşti, membri ai corpului diplomatic, profesori şi studenţi ai Universităţii Româno-Americane, alţi invitaţi. În acest cadru, a avut loc şi lansarea celei de-a doua ediţii, în limba română, a volumului "Făurirea lumii a treia - Teorii şi teoreticieni ai subdezvoltării în România şi Brazilia", scris de reputatul profesor american Joseph Love. Lucrarea, apărută la Editura Univers, cu sprijinul Ambasadei Braziliei la Bucureşti şi al Universităţii Româno-Americane, a avut un Cuvânt înainte scris de prof.univ.dr. Ion Smedescu, Rectorul Universităţii Româno-Americane.

Cuvantul de deschidere a apartinut rectorului universitatii, prof.univ.dr. Ion Smedescu, care a vorbit despre semnificatia si obiectivele Centrului de Studii Braziliene, despre contributia deosebit de valoroasa a domnului ambasador Jeronimo Moscardo la dezvoltarea colaborarii rodnice romano-braziliene, acordandu-i "Diploma de Excelenta",din partea Universitatii Romano-Americane, "in semn de sincera si aleasa apreciere, cu dorinta de a-si aminti de universitatea noastra, la a carei afirmare a contribuit, din plin, in mediul universitar brazilian".
Excelenta Sa ,Ambasadorul Jeronimo Moscardo a evidentiat influenta si contributia Romaniei la constructia spirituala a Braziliei, o tara care si-a restabilit respectul de sine si virtutea de a crede in ea insasi.
Ambasadorul Moscardo si-a exprimat satisfactia pentru publicarea si reeditarea, in Romania, cu sprijinul Universitatii Romano-Americane, a volumului apartinand brazilienistului Joseph Love.
Doamna Diana Crupenschi, redactor-sef la Editura Univers, a impartasit audientei momentele semnificative ale aparitiei acestui volum in Romania. Prof.univ.dr. Ion Bulborea de la Universitatea Romano-Americana a evidentiat afinitatile romano-braziliene in cultura economica, desprinse din ideile teoretcienilor Mihail Manoilescu si Celso Furtado , privind "subdezvoltarea economica in Europa de Est si America Laina, fenomen dureros ,prezent si in zilele noastre".
Prof.univ.dr.Victor Parausanu,de la Universitatea Romano-Americana, fost student al profesorului de Economie Politica, Mihail Manoilescu, a prezentat unele aspecte ale omului Mihail Manoilescu.Prof.univ.dr.Ana-Maria Preda, decanul Fac. de Management-Marketing,din cadrul Universitatii Romano-Americane, care a sprijinit infiintarea Centrului si a contribuit la intarirea relatiilor de colaborare cu Ambasada Braziliei a prezentat audientei momente ale acestei colaborari, cum s-a nascut ideea si drumul parcurs pana la infiintarea Centrului.
Studentul Universitatii Romano-Americane, Mihai Stan, care va coordona actiunile "Centrului de Studii Braziliene",a prezentat activitatea Centrului ca "o componenta a procesului amplu al formarii noastre, ca o straduinta de a depasi , de a iesi din cadrul strans al specialitatii, in dorinta de a ne largi orizontul cunoasterii si a intelege mai adanc lumea in care traim".
Taierea panglicii inaugurale, de catre Ambasadorul Braziliei, Excelenta Sa Jeronimo Moscardo si Rectorul Universitatii Romano-Americane prof.dr.Ion Smedescu a deschis o noua cale de dezvoltare a legaturilor culturale si academice intre cele doua tari.



Obiective ale Centrului de Studii Braziliene


- Crearea cadrului organizatoric necesar pentru promovarea valorilor culturii şi civilizaţiei braziliene;
- Dezvoltarea relaţiilor de prietenie româno-braziliene;
- Antrenarea organizaţiilor româneşti care au legături cu Brazilia pentru realizarea unor acţiuni de cunoaştere a acestei ţări, precum şi a stadiului relaţiilor bilaterale;
- Dezvoltarea cooperării şi colaborării interuniversitare româno-braziliene (schimburi de profesori şi studenţi, manifestări ştiinţifice comune, titluri academice în parteneriat etc.);
- Promovarea imaginii Universităţii Româno-Americane în mediul academic brazilian;
- Organizarea de cursuri facultative, pentru studenţii Universităţii Româno-Americane, pe teme economice, juridice, social-politice, culturale, ecologice etc. cu care se confruntă societatea braziliană;
- Studierea limbii portugheze;
- Dezvoltarea schimburilor culturale şi ştiinţifice româno-braziliene.


Actiuni ale Centrului de Studii Braziliene


        1. Curs de "Limbă şi civilizaţie braziliană"
        Modulul I - Semestrul II - an universitar 2003-2004
        Modulul II - Semestrul I - an universitar 2004-2005
        Modulul III - Semestrul II - an universitar 2004-2005
        Modulul IV - Semestrul I - an universitar 2005-2006
        Înscrieri: decembrie 2003 - ianuarie 2004

2. Ciclul de prezentări: "Brazilia în imagini şi cuvinte":
   decembrie 2003 - februarie 2004:
- "Brazilia văzută de un Ambasador al României"
- "Să cunoaştem Statele Republicii Federative Brazilia"
- "Atracţii turistice braziliene" (I)
- "Repere din istoria Braziliei" (I)
- "Muzica braziliană - simbol al bucuriei"
   martie 2004 - mai 2004:
- "Punţi culturale româno-braziliene prin Biblioteca "Antonio Olinto" din Bucureşti"
- "Integrarea economică pe continentul sud-american"
- "Cultură şi artă braziliană" (I)
- "Sistemul politic în Brazilia"
- "Atracţii turistice braziliene" (II)
- "Personalităţi ale muzicii braziliene"

3. Acţiuni culturale şi de divertisment:
- "Carnavalul brazilian" - sărbătorit de studenţii Universităţii Româno-Americane"
- "Seară braziliană"
- "Ziua Centrului de Studii Braziliene"
- "Seri ale filmului brazilian"
- Cursuri de "Dans latino-american"



Momente din cadrul festivitatii de deschidere a Centrului de Studii Braziliene din cadrul Universitatii Romano-Americane

     
     



Zilele Culturii Braziliene la Universitatea Romano-Americana

La un an de la inaugurare, Centrul de Studii Braziliene din cadrul Universităţii Româno-Americane, în colaborare cu Ambasada Braziliei la Bucureşti şi Biblioteca Metropolitană au organizat, in zilele de 25-26 noiembrie 2004, "Zilele culturii braziliene la Universitatea Româno-Americană".

In cadrul acestei manifestari s-au organizat: o expozitie de fotografie si carte braziliana, expozitia de pictura Silvia Ghenea-"Brazilia vazuta de un artist roman" si un festival de film brazilian.

Festivitatea de deschidere s-a desfăşurat în Aula Universităţii si a fost onorată de prezenţa Excelenţei Sale Domnul Tadeu Valadares, Ambasadorul Republicii Federative a Braziliei la Bucureşti. Cuvântul de deschidere a aparţinut profesorului univ.dr. Ion Smedescu, Rectorul Universităţii Româno-Americane.
La festivitate au fost prezenti membri ai Corpului Diplomatic, oameni de ştiinţă şi cultură, artişti plastici, reprezentanţi mass-media, cadre didactice şi studenţi din Universitatea Româno-Americană.










© Universitatea Romano-Americana / Romanian-American University - Toate drepturile rezervate.

Publicat la: 2006-04-13 (6602 citiri)

[ Inapoi ]
  Check Google Page Rank   Contact administrator        URA Protectia Datelor